VIDEN // Terapeutens rolle

Vi ved meget om traumer, nervesystemet og behandlingen af dem. Men det er klienten, der er ekspert i sit eget liv, og det er vores udgangspunkt. Vi ved, at ethvert menneske kommer med unikke oplevelser, historier, og ressourcer. Vores udgangspunkt er, at uanset hvad du kommer med og uanset diagnose, så er både årsagen til det – og måden eksempelvis stress eller angst opleves og udspilles i din krop og og dit sind – helt igennem individuel. Derfor er to behandlinger aldrig ens, selvom det er den samme teori og de samme værdier, vi anvender hos vores klienter. Nemlig at der ikke er noget galt med dig. At hvor pinefuld, invaliderende eller destruktiv du end oplever din situation, så er det din krop og dit nervesystem, der efter bedste evne er i gang med at holde dig i live og i sikkerhed ud fra det, den er kodet til at opfatte som farligt eller truende. Når et menneske, der lider af angst, oplever nervesystemet aktiverer sin angst-, flugt- eller frystilstand i en situation, der objektivt set ikke er farlig, så er det fordi, nervesystemet er kodet til at informere dig om, at der er fare på fare, og at situationen minder om den eller de hændelser, der fandt sted, dengang kodningen skete, og traumet opstod.

Krop, tanker og følelser

Et traume er en fastfrossen tilstand i nervesystemet, der er kodet til at reagere på oplevelser, der minder om det der skete da traumet opstod og moblisere de samme forsvarsstrategier, som det havde til rådighed, da traumet opstod.

Hvad er et traume

Et traume er en tilstand, hvor et menneske har oplevet noget, der føles truende for sig selv eller andre, og som det ikke har kunne handle sig ud af eller reagere på.

Terapeutens rolle

Vi ved meget om traumer, nervesystemet og behandlingen af dem. Men det er klienten, der er ekspert i sit eget liv og det er vores udgangspunkt.

Perspektiv på psykiske lidelser

For mange mennesker er det forbundet med skam og skyldfølelse ikke at kunne leve op til egne og andres forventninger og opleve at kroppen siger fra overfor objektivt simple udfordringer.
“I vores del af verden er vi forskånet for krig og soldater, der invaderer vores hjem. Vi skal heller ikke forsvare os over for sultne rovdyr som vores fjerne forfædre. Men vores kroppe er alligevel klar til kamp. I dag udkæmper vi mentale og følelsesmæssige kampe på jobbet eller i skolen, i relationer og med os selv. De ydre trusler er ikke forsvundet, de er bare blevet mere usynlige.”
Angela Jørgensen, Partner i Manuvision og behandlingsleder i forskningsprojektet “Kropsterapi for veteraner med PTSD”
Fra bogen "Når kroppen er i krig"